Wiosenne warsztaty kulinarne w OPE - Muzeum Etnograficzne w Toruniu

Strona główna Wydarzenia Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce Wiosenne warsztaty kulinarne w OPE

Wiosenne warsztaty kulinarne w OPE

Zioła

Podczas pierwszych w tym roku warsztatów kulinarnych z Filipem Malinowskim wyruszymy na spacer na nadwiślańskie łąki w poszukiwaniu wiosennych roślin dzikorosnących.

Posłużą nam one do przygotowania zielonego barszczu i pyz z pokrzywami i komosą białą, które okrasimy kurdybankowym winegretem. Będzie też deser, którego smak urozmaici pokrzywa i żywokost lekarski. Brzmi smakowicie, prawda? Tak niezwykłe potrawy wymagają i niezwykłego anturażu, dlatego przyrządzać je będziemy w zabytkowej chacie z murowanym piecem z fajerkami opalanym drewnem!

Zapraszamy wszystkich, którzy chcą posłuchać ciekawych opowieści o roślinach jadalnych, kulinarnie poeksperymentować i spróbować nowych smaków w nietypowych konfiguracjach.

  • Miejsce: Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce
  • Termin: niedziela, 30 marca, godz. 10.30-14.00
  • Bilet: 160 zł, kolejna osoba z rodziny 130 zł, dzieci do 12 r. życia 50% ceny. Kliknij, by kupić online.
Instytucja kultury Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Facebook - otwiera się w nowej karcieFacebook - otwiera się w nowej karcieInstagram - otwiera się w nowej karcieLinkedIn - otwiera się w nowej karcieTwitter (X) - otwiera się w nowej karcie © 2025 Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu. Projekt i wykonanie: Hedea.pl