Jesienne warsztaty kulinarne - Muzeum Etnograficzne w Toruniu

Strona główna Wydarzenia Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce Jesienne warsztaty kulinarne

Jesienne warsztaty kulinarne

No i przyszła jesień, a wraz z nią cała gama przepysznych roślin i grzybów, które można wykorzystać w trakcie kulinarnych eksperymentów w Olenderskim Parku Etnograficznym!

Jak zawsze na początku naszych cyklicznych warsztatów zabierzemy Was na spacer na nadwiślańskie łąki. Będziemy tam szukać składników, które posłużą do przygotowania oryginalnych dań. W planie mamy rozgrzewającą zupę na kiszonym podagryczniku, dzikie kotlety jaglane, a na deser… budyń dyniowy! A jeśli podczas spaceru uda nam się znaleźć takie niezwykłości, jak np. żółciak siarkowy, nasz olenderski kucharz – Filip Malinowski (właściciel Chwast Prast Vegetarian Bistro) – będzie wiedział, jak je wykorzystać! Tradycyjnie gotować będziemy na murowanej kuchni opalanej drewnem, a kulinarnym działaniom towarzyszyć będą ciekawe opowieści o roślinach dzikorosnących!

Termin: 5 października (niedziela), godz. 10.30-13.30

Bilet: 160 zł/os., kolejna osoba z rodziny – 130 zł, dzieci do 12 r.ż. – 50% ceny dostępne w kasie i online (kliknij, aby zakupić). Liczba miejsc ograniczona.

Instytucja kultury Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Facebook - otwiera się w nowej karcieFacebook - otwiera się w nowej karcieInstagram - otwiera się w nowej karcieLinkedIn - otwiera się w nowej karcieTwitter (X) - otwiera się w nowej karcie © 2025 Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu. Projekt i wykonanie: Hedea.pl