Smażenie powideł metodą tradycyjną
08.09.2020
Muzeum Etnograficzne w Toruniu wydało płytę multimedialną „Smażenie powideł metodą tradycyjną”. To piąta publikacja w ramach projektu „Dziedzictwo niematerialne w województwie kujawsko-pomorskim”.
Jest ona owocem prowadzonych przez Muzeum badań terenowych związanych z dawną kuchnią polską. Wydawnictwo gromadzi materiały historyczne związane z powidłami i uprawami śliw w Dolinie Dolnej Wisły, nagrany współcześnie film przedstawiający smażenie powideł metodą tradycyjną, a także „przepisownik”, który jest zbiorem receptur z dawnych i współczesnych książek kucharskich. Celem wydawnictwa jest nie tylko przybliżenie historii jednego z najstarszych przetworów owocowych, ale również zachęta do samodzielnego odtwarzania receptur z dawnych lat.
Pierwsza płyta z serii „Dziedzictwo niematerialne w województwie kujawsko-pomorskim” ukazała się w 2016 r. i dotyczyła kujawskiego obrzędu „chodzenia z kozą” (więcej informacji). W 2017 roku Muzeum wydało publikację o szymborskich przywołówkach (więcej informacji), w 2018 roku płytę o kujawskim sypaniu wzorów piaskiem (więcej informacji.), a w 2019 o kujawskim hafcie (więcej informacji).
Smażenie powideł metodą tradycyjną
Koncepcja płyty, teksty, wybór przepisów kulinarnych i materiałów ilustracyjnych, reżyseria filmu: Grażyna Szelągowska
Redakcja: Hubert Czachowski, Justyna Słomska-Nowak
Opracowanie graficzne: Wojciech Kiwi Jaruszewski
Realizacja: Przemysław Bielawowski
Materiały: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Wydawca: Muzeum Etnograficzne w Toruniu, 2020
Publikacja sfinansowana przez województwo kujawsko-pomorskie
Muzeum Etnograficzne w Social Mediach