Kolej na olej
25.11.2021
Zapraszamy w czwartek 2 grudnia o godz. 18.00 na spotkanie „Kolej na olej” poświęcone olejom w kuchni chłopskiej. To kolejna odsłona cyklu „Dla dorosłych”.
Adwent był tradycyjnie na wsi czasem wstrzemięźliwości pokarmowej, a podstawową okrasą strawy w wiejskiej diecie były oleje. Uczestnicy będą mieli okazję poznać postne dania z wiejskiej kuchni. Opowieści Grażyny Szelągowskiej z Działu Gospodarki i Rzemiosł oraz gościa, Zbigniewa Musiała, producenta oleju, należącego do sieci Kulinarne Dziedzictwo Pomorza i Kujaw okrasi muzealny film archiwalny o wyrobie oleju oraz prezentacja pracy mobilnej olejarni. Uczestnicy spotkania dowiedzą się, jak samodzielnie wytłoczyć olej na zimno i skosztują chleba z olejem – typowej postnej wiejskiej przekąski. Podczas spotkania można będzie nabyć produkty olejarza. Liczba miejsc ograniczona. Sala widowiskowa. Bilet: normalny 9 zł, ulgowy 6 zł.
Muzeum Etnograficzne w Social Mediach